description: Vi har skiftet de gamle brødforme ud med trærammer. Rugbrødsopskriften er let revideret. Det er blevet en vane, så det virker!
categories:
- Bagværk
- Brød
---
Vi har købt tre trærammer fra aarhusianske Kunst og Køkkentøj (de forhandles fra Aurion og produceres på REVA i Herning, hvor [TV MV var forbi for nogle år siden](https://www.tvmidtvest.dk/fast-arbejde/fast-arbejde-fra-reva)) for at undgå metalforme med belægning. Rammerne kan lige stå ved siden af hinanden i ovnen, men har skullet have en helt flad plade at stå på. John-smed har hjulpet, tak for det!
Vores brød blev dog ved at hænge i formene, så vi har revideret opskriften primært ved at tilsætte mere mel for at opnå en lidt fastere dej.
Den oprindelige opskrift [finder du her](https://fam.gdamsbo.dk/food/rugbrød.html).
## Dag 1
Tag din surdej ud og fodr den. [Se her for gode råd.](https://fam.gdamsbo.dk/food/surdej.html)
Det hele røres godt sammen. Det skal have en tyk, sej klistret konsistens og fordeles i 3 smør-smurte trærammer der rummer 2 liter. Glat dejen.
Lad nu brødene hæve under et fugtigt viskestykke indtil dejen når lidt op over kanten (1-4 timer). Inden de bages, brug da en våd strikkepind eller lignende til at prikke huller i brødene (ca. 30 i hver), så større luftlommer punkteres.
Bages med konventionel varme ved 180°C i 1 time og 45 minutter.
Efter bagning fjernes rammerne og brødene skal køle noget af inden de lægges i plasticposer.
Vi plejer at kunne spise de tre brød i løbet af en uges tid. De holder sig længere i køleskabet, men bliver noget tørre og hårde. Egner sig også til at fryse ned, men vent to døgn. Så smuldrer brødet ikke så meget når det skæres efter optøning.