62 lines
2.7 KiB
Text
62 lines
2.7 KiB
Text
|
---
|
||
|
title: Rugbrødsopskrift til træramme
|
||
|
lang: da
|
||
|
date: 2024-06-21
|
||
|
author: Andreas
|
||
|
formats:
|
||
|
- html: default
|
||
|
- docx: default
|
||
|
description: Vi har skiftet de gamle brødforme ud med trærammer. Rugbrødsopskriften er let revideret. Det er blevet en vane, så det virker!
|
||
|
categories:
|
||
|
- Bagværk
|
||
|
- Brød
|
||
|
---
|
||
|
|
||
|
Vi har købt tre trærammer fra aarhusianske Kunst og Køkkentøj (de forhandles fra Aurion og produceres på REVA i Herning, hvor [TV MV var forbi for nogle år siden](https://www.tvmidtvest.dk/fast-arbejde/fast-arbejde-fra-reva)) for at undgå metalforme med belægning. Rammerne kan lige stå ved siden af hinanden i ovnen, men har skullet have en helt flad plade at stå på. John-smed har hjulpet, tak for det!
|
||
|
|
||
|
Vores brød blev dog ved at hænge i formene, så vi har revideret opskriften primært ved at tilsætte mere mel for at opnå en lidt fastere dej.
|
||
|
|
||
|
Den oprindelige opskrift [finder du her](https://fam.gdamsbo.dk/food/rugbrød.html).
|
||
|
|
||
|
## Dag 1
|
||
|
|
||
|
Tag din surdej ud og fodr den. [Se her for gode råd.](https://fam.gdamsbo.dk/food/surdej.html)
|
||
|
|
||
|
## Dag 2
|
||
|
|
||
|
- 175 g surdej (ca. 1½ dl)
|
||
|
- 30 g salt
|
||
|
- 1 liter koldt vand
|
||
|
- 400 g skårne rugkerner
|
||
|
- 600 g rugmel
|
||
|
|
||
|
Røres sammen i en stor skål (5 L). Tildækkes og står ved stuetemperatur i 12-24 timer.
|
||
|
|
||
|
- 300 g skårne rugkerner
|
||
|
- 50-100 g surdej (passer for det meste med resten)
|
||
|
- Evt. ca 100 g mandler, hasselnødder, boghvede, amarant, chia, quinoa eller lignende.
|
||
|
|
||
|
Sættes i blød med rigeligt vand 12-36 timer.
|
||
|
|
||
|
## Dag 3
|
||
|
|
||
|
Dejen fra Dag 2 samt drænede, udblødte rugkerner (og nødder/frø) blandes.
|
||
|
|
||
|
Desuden tilsættes følgende:
|
||
|
|
||
|
- 4 dl frø (fx sesam, solsikke- og græskarkerner i forholdet 1:2:1)
|
||
|
- 1 spsk honning (kan røres ud i øl)
|
||
|
- 1 øl (33 cl, gerne hvidtøl eller anden mørk øl, men det kommer sig ikke så nøje)
|
||
|
- Ca 9 dl rugmel til rette konsistens.
|
||
|
- Evt. 2 spsk mørk maltsirup (Giver mere smag og farve)
|
||
|
|
||
|
Det hele røres godt sammen. Det skal have en tyk, sej klistret konsistens og fordeles i 3 smør-smurte trærammer der rummer 2 liter. Glat dejen.
|
||
|
|
||
|
Lad nu brødene hæve under et fugtigt viskestykke indtil dejen når lidt op over kanten (1-4 timer). Inden de bages, brug da en våd strikkepind eller lignende til at prikke huller i brødene (ca. 30 i hver), så større luftlommer punkteres.
|
||
|
|
||
|
Bages med konventionel varme ved 180°C i 1 time og 45 minutter.
|
||
|
|
||
|
Efter bagning fjernes rammerne og brødene skal køle noget af inden de lægges i plasticposer.
|
||
|
|
||
|
Vi plejer at kunne spise de tre brød i løbet af en uges tid. De holder sig længere i køleskabet, men bliver noget tørre og hårde. Egner sig også til at fryse ned, men vent to døgn. Så smuldrer brødet ikke så meget når det skæres efter optøning.
|