From 0f30f1f86c179c0029bddccba0d1cf762b44a79f Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Andreas Gammelgaard Damsbo Date: Thu, 1 Aug 2024 09:59:34 +0200 Subject: [PATCH] formatting and export --- .../execute-results/html.json | 15 +++++ docs/food.html | 2 +- docs/food/rugbrød-i-træramme.html | 3 +- docs/search.json | 2 +- food/_rugbrød-i-træramme-opskrift.qmd | 52 +++++++++++++++++ food/rugbrød-i-træramme.pdf | Bin 18467 -> 18477 bytes food/rugbrød-i-træramme.qmd | 53 ++++-------------- 7 files changed, 83 insertions(+), 44 deletions(-) create mode 100644 _freeze/food/rugbrød-i-træramme/execute-results/html.json create mode 100644 food/_rugbrød-i-træramme-opskrift.qmd diff --git a/_freeze/food/rugbrød-i-træramme/execute-results/html.json b/_freeze/food/rugbrød-i-træramme/execute-results/html.json new file mode 100644 index 0000000..0c2b51c --- /dev/null +++ b/_freeze/food/rugbrød-i-træramme/execute-results/html.json @@ -0,0 +1,15 @@ +{ + "hash": "f82451bde6edbcb8cd912f3e0278101f", + "result": { + "engine": "knitr", + "markdown": "---\ntitle: Rugbrødsopskrift til træramme\nlang: da\ndate: 2024-06-21\nauthor: Andreas\nformats: \n - html: default\n - pdf: default\ndescription: Vi har skiftet de gamle brødforme ud med trærammer. Rugbrødsopskriften er let revideret. Det er blevet en vane, så det virker!\ncategories: \n - Bagværk\n - Brød\n---\n\n\nVi har købt tre trærammer fra aarhusianske Kunst og Køkkentøj (de forhandles fra Aurion og produceres på REVA i Herning, hvor [TV MV var forbi for nogle år siden](https://www.tvmidtvest.dk/fast-arbejde/fast-arbejde-fra-reva)) for at undgå metalforme med belægning. Rammerne kan lige stå ved siden af hinanden i ovnen, men har skullet have en helt flad plade at stå på. John-smed har hjulpet, tak for det!\n\nVores brød blev dog ved at hænge i formene, så vi har revideret opskriften primært ved at tilsætte mere mel for at opnå en lidt fastere dej.\n\nDen oprindelige opskrift [finder du her](https://fam.gdamsbo.dk/food/rugbrød.html).\n\n\n::: {.cell}\n\n:::\n---\ntitle: Rugbrødsopskrift til træramme\nlang: da\ndate: last-modified\nauthor: Andreas\nformats: \n - pdf: default\n---\n\n## Dag 1\n\nTag din surdej ud og fodr den. [Se her for gode råd.](https://fam.gdamsbo.dk/food/surdej.html)\n\n## Dag 2\n\n- [ ] 175 g surdej (ca. 1½ dl)\n- [ ] 30 g salt\n- [ ] 1 liter koldt vand\n- [ ] 400 g skårne rugkerner\n- [ ] 600 g rugmel\n\nRøres sammen i en stor skål (5 L) fx på en røremaskine.\n\n- [ ] 300 g skårne rugkerner\n- [ ] 25 g surdej (passer for det meste med resten)\n- [ ] 4,5 dl vand\n\nBlandes og sættes i blød (3 L).\n\nBåde dej og kerner står tildækket ved stuetemperatur i 12-36 timer.\n\n## Dag 3\n\nDejen og kerner (de skal ikke drænes) fra Dag 2 blandes.\n\nDesuden tilsættes følgende:\n\n- [ ] 4 dl frø (fx sesam, solsikke- og græskarkerner i forholdet 1:2:1)\n- [ ] 1 spsk honning (kan røres ud i øl)\n- [ ] 1 øl (33 cl, gerne hvidtøl eller anden mørk øl, men det kommer sig ikke så nøje)\n- [ ] Ca 9 dl rugmel til rette konsistens.\n- [ ] Evt. 2 spsk mørk maltsirup (Giver mere smag og farve)\n\nDet hele røres godt sammen. Det skal have en tyk, sej klistret konsistens og fordeles i 3 smør-smurte trærammer der rummer 2 liter. Glat dejen.\n\nLad nu brødene hæve under et fugtigt viskestykke indtil dejen når til kanten (1-4 timer). Inden de bages, brug da en våd strikkepind eller lignende til at prikke huller i brødene (ca. 30 i hver), så større luftlommer punkteres.\n\nBages med konventionel varme ved 180°C i 1 time og 45 minutter.\n\nEfter bagning fjernes rammerne og brødene skal køle noget af inden de lægges i plastikposer.\n\nVi plejer at kunne spise de tre brød i løbet af en uges tid. De holder sig længere i køleskabet, men bliver noget tørre og hårde. Egner sig også til at fryse ned, men vent to døgn. Så smuldrer brødet ikke så meget når det skæres efter optøning.\n\n\n\nHent opskriften i [et print-venligt format her](https://github.com/agdamsbo/familien.gdamsbo/blob/main/food/rugbr%C3%B8d-i-tr%C3%A6ramme.pdf).\n", + "supporting": [], + "filters": [ + "rmarkdown/pagebreak.lua" + ], + "includes": {}, + "engineDependencies": {}, + "preserve": {}, + "postProcess": true + } +} \ No newline at end of file diff --git a/docs/food.html b/docs/food.html index ee6af19..11f591c 100644 --- a/docs/food.html +++ b/docs/food.html @@ -220,7 +220,7 @@ window.Quarto = {
-
+

 
diff --git a/docs/food/rugbrød-i-træramme.html b/docs/food/rugbrød-i-træramme.html index e80effc..89daad1 100644 --- a/docs/food/rugbrød-i-træramme.html +++ b/docs/food/rugbrød-i-træramme.html @@ -168,7 +168,7 @@ ul.task-list li input[type="checkbox"] {
Udgivet
-

21. juni 2024

+

last-modified

@@ -221,6 +221,7 @@ ul.task-list li input[type="checkbox"] {

Bages med konventionel varme ved 180°C i 1 time og 45 minutter.

Efter bagning fjernes rammerne og brødene skal køle noget af inden de lægges i plastikposer.

Vi plejer at kunne spise de tre brød i løbet af en uges tid. De holder sig længere i køleskabet, men bliver noget tørre og hårde. Egner sig også til at fryse ned, men vent to døgn. Så smuldrer brødet ikke så meget når det skæres efter optøning.

+

Hent opskriften i et print-venligt format her.

diff --git a/docs/search.json b/docs/search.json index de04029..4bdd394 100644 --- a/docs/search.json +++ b/docs/search.json @@ -277,7 +277,7 @@ "href": "food/rugbrød-i-træramme.html#dag-3", "title": "Rugbrødsopskrift til træramme", "section": "Dag 3", - "text": "Dag 3\nDejen og kerner (de skal ikke drænes) fra Dag 2 blandes.\nDesuden tilsættes følgende:\n\n4 dl frø (fx sesam, solsikke- og græskarkerner i forholdet 1:2:1)\n1 spsk honning (kan røres ud i øl)\n1 øl (33 cl, gerne hvidtøl eller anden mørk øl, men det kommer sig ikke så nøje)\nCa 9 dl rugmel til rette konsistens.\nEvt. 2 spsk mørk maltsirup (Giver mere smag og farve)\n\nDet hele røres godt sammen. Det skal have en tyk, sej klistret konsistens og fordeles i 3 smør-smurte trærammer der rummer 2 liter. Glat dejen.\nLad nu brødene hæve under et fugtigt viskestykke indtil dejen når til kanten (1-4 timer). Inden de bages, brug da en våd strikkepind eller lignende til at prikke huller i brødene (ca. 30 i hver), så større luftlommer punkteres.\nBages med konventionel varme ved 180°C i 1 time og 45 minutter.\nEfter bagning fjernes rammerne og brødene skal køle noget af inden de lægges i plastikposer.\nVi plejer at kunne spise de tre brød i løbet af en uges tid. De holder sig længere i køleskabet, men bliver noget tørre og hårde. Egner sig også til at fryse ned, men vent to døgn. Så smuldrer brødet ikke så meget når det skæres efter optøning." + "text": "Dag 3\nDejen og kerner (de skal ikke drænes) fra Dag 2 blandes.\nDesuden tilsættes følgende:\n\n4 dl frø (fx sesam, solsikke- og græskarkerner i forholdet 1:2:1)\n1 spsk honning (kan røres ud i øl)\n1 øl (33 cl, gerne hvidtøl eller anden mørk øl, men det kommer sig ikke så nøje)\nCa 9 dl rugmel til rette konsistens.\nEvt. 2 spsk mørk maltsirup (Giver mere smag og farve)\n\nDet hele røres godt sammen. Det skal have en tyk, sej klistret konsistens og fordeles i 3 smør-smurte trærammer der rummer 2 liter. Glat dejen.\nLad nu brødene hæve under et fugtigt viskestykke indtil dejen når til kanten (1-4 timer). Inden de bages, brug da en våd strikkepind eller lignende til at prikke huller i brødene (ca. 30 i hver), så større luftlommer punkteres.\nBages med konventionel varme ved 180°C i 1 time og 45 minutter.\nEfter bagning fjernes rammerne og brødene skal køle noget af inden de lægges i plastikposer.\nVi plejer at kunne spise de tre brød i løbet af en uges tid. De holder sig længere i køleskabet, men bliver noget tørre og hårde. Egner sig også til at fryse ned, men vent to døgn. Så smuldrer brødet ikke så meget når det skæres efter optøning.\nHent opskriften i et print-venligt format her." }, { "objectID": "food.html", diff --git a/food/_rugbrød-i-træramme-opskrift.qmd b/food/_rugbrød-i-træramme-opskrift.qmd new file mode 100644 index 0000000..720df76 --- /dev/null +++ b/food/_rugbrød-i-træramme-opskrift.qmd @@ -0,0 +1,52 @@ +--- +title: Rugbrødsopskrift til træramme +lang: da +date: last-modified +author: Andreas +formats: + - pdf: default +--- + +## Dag 1 + +Tag din surdej ud og fodr den. [Se her for gode råd.](https://fam.gdamsbo.dk/food/surdej.html) + +## Dag 2 + +- [ ] 175 g surdej (ca. 1½ dl) +- [ ] 30 g salt +- [ ] 1 liter koldt vand +- [ ] 400 g skårne rugkerner +- [ ] 600 g rugmel + +Røres sammen i en stor skål (5 L) fx på en røremaskine. + +- [ ] 300 g skårne rugkerner +- [ ] 25 g surdej (passer for det meste med resten) +- [ ] 4,5 dl vand + +Blandes og sættes i blød (3 L). + +Både dej og kerner står tildækket ved stuetemperatur i 12-36 timer. + +## Dag 3 + +Dejen og kerner (de skal ikke drænes) fra Dag 2 blandes. + +Desuden tilsættes følgende: + +- [ ] 4 dl frø (fx sesam, solsikke- og græskarkerner i forholdet 1:2:1) +- [ ] 1 spsk honning (kan røres ud i øl) +- [ ] 1 øl (33 cl, gerne hvidtøl eller anden mørk øl, men det kommer sig ikke så nøje) +- [ ] Ca 9 dl rugmel til rette konsistens. +- [ ] Evt. 2 spsk mørk maltsirup (Giver mere smag og farve) + +Det hele røres godt sammen. Det skal have en tyk, sej klistret konsistens og fordeles i 3 smør-smurte trærammer der rummer 2 liter. Glat dejen. + +Lad nu brødene hæve under et fugtigt viskestykke indtil dejen når til kanten (1-4 timer). Inden de bages, brug da en våd strikkepind eller lignende til at prikke huller i brødene (ca. 30 i hver), så større luftlommer punkteres. + +Bages med konventionel varme ved 180°C i 1 time og 45 minutter. + +Efter bagning fjernes rammerne og brødene skal køle noget af inden de lægges i plastikposer. + +Vi plejer at kunne spise de tre brød i løbet af en uges tid. De holder sig længere i køleskabet, men bliver noget tørre og hårde. Egner sig også til at fryse ned, men vent to døgn. Så smuldrer brødet ikke så meget når det skæres efter optøning. diff --git a/food/rugbrød-i-træramme.pdf b/food/rugbrød-i-træramme.pdf index 59af497264a448ceb24d1dc65f0befdaccbc7052..f468b676bf3fcec095a4a3051b512d794e169ee0 100644 GIT binary patch delta 3562 zcmai$X*?8+!o`twtc{^awyeoE_8|-j8H~ynVlbnzW{?LDV-Us`rtD%!c4}x%a;Bm-~FW-_QTcIlps$r!bkeGMP3XfK}1f2Kf17kO(ipUtb-@$lejU zAjWUE%@s|uKR;zMWyVL;D%W}4xgvL&BkfLfUpVVxtHMQ>fh6u{wuW0(4{TSNve`Qz zG-J(>Sb+|bMXzp?M4u5o$n3L-0K3FT>y80M3Inc=an+<7sMk6il!n7E!=Vv*E>@a&b-J6@$5_cZN5DQUyDk^Of+I< z`#|2dxa-3h`(E6$d#{<0S0nA2c8Oeod|A**+~es0Cj^W&h{#$gk|Q$hWOh4x(jhlp6iAtMYRQGY&WQN-t2v(@Z_iUr3imcl7^9AWHEAk-1zCeKvzFm{I z&uVI$ep0UxGIFwY24mKK*o2v(kI1w9O&`wA7_?T>-2czYEjCrGd3>QRSNC>Uoc0ij z?Q8vfE>5_s#KeihN#Hy1tWD+lYz0|K_G$ZCozV$kIjh(Tt}c`MaZc3w5XSpETWI#i z;L=>v(0D-eaatE%t|i{}=Ev6D%nq!k@&nLzUiMlMpHWxapJtwFc^#}y+Y9|4uDeHO z>9f{9gmiS=(RU27ZaIHGn2X(C(GO~NbmQmP(u&(u1&Thd+W#`M*xgxm&7A5IdbqB+ z+tL&pGkmVttg-NREuIlmV^pBUxhA$z=VJJ!6y2w`r8lZ-``X^~*K*$t%ske&(s$F} z`$9GBw%j54x0oW>QQGtpQrbx5bFDrM2k6R3HrUif<}V|$`G7+(JTXLA{PMVP$u)_R za`s+PlztqzS#C(RI;*>NMa)-O3Dh(n=FzjyU6Tdc@h7*|YqZe*&M^d@Egl%W1cW}VzTH=qMt9r8u<3;Qbeg^QmR@ns-vJD=BM0Mgs_|2LVy%E>~2a+xx)`UT>tH3Tjt zT6$C#M)p4?sF}aqAp6fjsk8BVFlz+-6V~S3S{W*Bx2Ihw8+Y>)D}oaUFv8eYYBSq~ zdwY@H`bu}Ux7SiU3)Oh`;4g9g3wIgdAyN#zR<8=NshL zE|@Q>mIi0*lIcJ2IX`IS4GN4J(xtZ&l)?5jb0v3aaTs+rbHloBt=O>e>PMyCs!x?3 zbml}xvux!Lf<N|V0U8G*sGMcIlNlbbdUWE1!cd;HVCO%N^;B)ncCA@|D`55~)|-q0TFNjV5AU?THa$H(9YtzaahLv7i1xlgg+KWV{*egP zN=S%NonO3QdLxv+m&J%P!93%;j+L2{fpNv5oY%k^(2Z`Afa7ui&> z=u8hncyb=T+`~R&s8iN`@y1{M&EL?m=qkwAfYqZIxqTP>Th4cF!oC4DScC|-rpau| zX)Nn8&z(Tk0LK%z?0Wg8ts`s2QlRm>rZ-e}{n*<@KIF8h^VLO1tjlBeluMtph)#Qx z{#n|R>*|7{;(_p@NqyHdj`Phf%$La`H|520gB2ig|Smw zwC?g|PZZfY>KCO$KJ8fTCehB|fQhHn8Z_e&2We23OS5dT3Qe>0m>jieEO3bekJ2Pf z%kP!h%k~5rY_q+8P71=+&Pic5e+MNZU&ZFDd)@Oe;B3DeXqa(|g(B(+BGpXfAJ=hzkov4ZNx!n-&Cy2pWuAfJ- zSKMSfM%W3og-WIww+4UDpF}T~uCVp7>}5v_`s=2TR|?K=B{q00k-f;~s<5xaG>qjZ zVIi4GINXdfQw{(-8A{@(kQWa78k`jyb3@(Q4#m<_HQTYwRwLkZYkm{p%hG1If(1lJMKG)l%ItaiI!3cr;u8T<2Bz7< zw59u9eD=|S{RMxI%N@f?omyC&BTo6z?V)1bJ=CHFN&l#3Jf^_8kB(=nfVGN~r7H5b zzk8D*BJxI*kwBw;@POA?LMtB zg)b&<@P0a6qYo%65jq(m*}(SrEESW$Fw$?`#Pn`D@t9z1x}#Or6K}y#qE(>X_Lns8 zV{BohJ1kYJfjaQ~ShoxEF~T%&)Wq&h-%{w~xp_4h)8bYuh;Sl!y^4dxQA*EIyX-0K zqWp>DJ+I!HGQ=R5=SSr6yt11X}KmL#-%xvLS?K>qFd6Fuad|>fG zPG^wyDdp2o58h_B6i2hLYYsx4$z)90;Bx^Qj&gMU*)=DiPBi{9mO)}_;|?C<@KRWk z32xL@_}v@uBIHTk~Ov3ju%z7dc)Mp3Bh!rz4UP4Hho-Dldc6ZXGG}wNc(vk?%(+J{8dBU_dYcJ|Do@lu}LirS8zFO zy=4b1RIbVknQ}jWd$y`=2j&UhefIJF`5uKZ`eiSWV$DQ}(24BG(-NQU-Bn>bVx&Ja zKI7L~^%7QVKV++BIoDundn)|h!W!Ms+kn8$#G1&L{b|zESzL@h7-eu;zo2<>U;RDd z&D~piUL?{`t^cJU01fYARsZ{phz}V9 z+i5@sqZfDyVCs{CMD5XsGj!ZYhAG68fP?%2w!~Ms>&bRl%zEn#cgkY5@M|^%jYCE! z=)TP-elXYV9D|a?drn0o4=64*G=lW-D6YSs=5w%1L3!*;pnNyEpiEgK5vo)XtHVs8 z-71YgYLZg1o9#xOg_E$tbjyOiZuio@dH0I7PWPgjA@_pQhDj@PwG^GhOF(AAsi82l MIzU|9!2B-YUm+d7DF6Tf delta 3564 zcmai$S3KK~0>x1?QWUjHQK9yX5o#oey=v8pCMcoyR{T_JQzK?e&6Ju&?Nzfyts1SU zElsp^C~6e<-p}Vg-2c;kI}hjSdp_rUPF)6Nc?M+(2vE?_00jmGxS_p4VFafS*D1Yc9_Q1;)a<=mg^uY(IpJbUNsG?a zq^l;iSiCv(FmyP{iA*pYKgjnucCEPRuAv*BWIFh15jwQ9e-w3Yu)4x*Ev5I-4u57+ zJ6SmZq~({;W>&t{daoe;`>UMkTu#%r9j`;`;@j{I|J%%mO>AdzsJvb?Vf~i9G1R0T z{z3Jr?B^;WnA}@KR`sHkx?iYimAOJIsRq~K$-|7HAd<%{tIL1hJG1^y#&03$!3@{bHM z;VF+~S>k@2C-Zhm>auye!5`b$vJjT>1nqRJd?&&LF{gcT=825>q($ZYr3Zo|xx1mN zeIV!Q^JTG_(4s63T6H_hEhg{ETVshkL+x1(x>IQ+cXyxOFy^5?zLb-o2bx7PouuTZ zT^ho6|L!4R&lzL}fmYQQ)6zS1yssh2BAly{ILI&hU+xadsfPwibT5DWY~6`+U}&|J zT6An4+qJ^UF_YnGke?ss`1F2-BaFDfoOe4s`;B75Df}Y3ce2s%p+%T7Fk{$U5%Be^lS6|e!Y>{I?9 zY~dj15NqqdTuU$61>-2J=lYf_q9~|vlDFmF337&?#!gjn>Kaz0H|behbKdD z^cS6_uxW^CkvE@He2ter@Al_K0aKkNMK;`p?@0uBVAo5%cV0c|C-&mp_agFQuap0T zFfudveDY%hK|M0ss*yvg2=F`ERLauN4;@|)DX3aqoE2F3rj_W|yWk`e$`<-8MCC&< zakcmj-dCoe8@TN|Q-ihZTirnmGk;w%P7`Jv8Q#Ef z&OpoN%VXy*Vpw-kx?bj!=D4gO%cn6AjPbQ0h^SsFgWVRbRoGMK2teFlhQ_*`E=vvr zq7I&*4(_1h9)fzraTP~W`4^YsAu6Wxf_ij3A@90vkuI=`iG!u+NOh(`R(>|?&ihtsQ8;{ruY4thI$Ga zK*HTy=dO--ksZa_j)(^PnA59NSZX!1$jN+B+nwHM$nEv$E(V~ z4DB3_npqW)|3_8K;XaRL!QG^*8a~$6EY*jPGw!tN^Lp4$?8Rho@w|js(9=b)LQ)Q= zA4!GZa(PgwxQw42(+&wn%I?dGN%7U+3#391*Po^)35&9`>rLD3|fbLBK0e~e${yHUt$<%(=yA5 z_}S@Kk6%p?oE^;{yfd)I`|n5NWLa&;X;kaoA#TrY&0D>7&BuWrZ8_78gswM{m)~#H zy-0dcVsZ6MeJ5$6eRg$vhZxqS zy~eFN;%ae&UXzrxh>>uqjauIK?eE*?ot1FEk%H+XPKEXSxk7`7Z)zKjRqwe>-wM2~z^&jeKqZl$;|ieY^)c7!D$pwoA{dUqTIv)*gaL=cX!gCv z1o=Vg(CK>xERzcO{0x=yTWrbNinQ-I?pm5x^QJ03H`sZDe0RvBgyC?peZ=E10TvsK z1J`D&B=^5@G~rB^8}N9~_ninHT+SH+I7EhJK`&xHW?WM78HCw^4 zK?kqil|MS}t}P#*H!-Q1#hlwh#q)5H1sPu9JU!{AW!jQ=u{?ZhpWK3?{1MJSdh0po z|5yY)n}`p^-M3lJ9vpR^@wPK9^P~|3n0|a)eBIZ_@3gh4nrX=7LRLaB$Hmj(ukj2G zz6e7GnGd?l5fC~|B_WY$NJ`GMkTw( znV+HOz&Fiw8m4@8dab9iauQ#~xA}55``wD9zD4^|?wRk;l1cY-HE$%9U?wOa=mQ@vKA3!4GuPvU;*^oqR{0tSAm7;hny(|h zJ;NCufn+Z0%HlFc*L{ofZ6-xdNEj}Yvt<4IJ5*l>T3%9nl znx{&{lB%mJk5{~-AB+PX3xy63r~IX1B*UFHhQBW1)<`|GGNfIG)bDT;;ne-}RA|ZG zVekM^V&EWfoizSeA!oYo#%WISoJ8`Dv~H0DFXwnQszzg?y5%eRmE(*YqQHYfZ-+D7 zx;}TayDT*R6Jqg}p1luy$Kg@;NRy$Cd7%=%r7YoYd6&@pC_Es$G@5Zabe>1zSp_x= z|Imo1h={v!Eyo!_(^eHMom&?(==OY`7_dw5-?Z13R^p1<#JD#;xn_Uow-Pl>V`JDZ zMK);A^$ppWO~fcLvaNSLv>K)zF!1+9DIMQ5F{nnb?ZM{m)1!c;J=|s7p+Zc5b?++b zh0EQ$N)wcoh+v?&cI3F}kK10y9b+GN=TH3Vqxdb;pPDCUBQjdk7B-}w@*nUIp9A|{ zgi^!b&bJi;OTLar=*%f*s?UTSb?L8AYGQ5S)=Y2?aA$rN^MtGD-tVpz$Twx{tP|P| zXPhzxKCFK8`i;o^`Nh}WLISEJbNULiROn0jq{bWbO8!6?3F{e#p{B)&x>>T_9Qip% z(BXNeI-RXwbl*ng*8(2J!YHKF@aXj?$dhtgKl!w%GQ2U3GD8Gy>%GUJ z;B)b+FCKuWADa|g!do-1Ah_uFeVAuKBKu7ab*4-*OGli;)A*@U{tE9J)~~ABWiL!J zV&)(Scbsx;_Mj&d_{Jp#In& zrrNSx{;K~90`kOBTK$U>7P*=#FY1HP65NB|6JG~7iQqyRR_4d#5Y1&PM$ZVP-R1Ss zD|Jb4$}Mb&4^=ylh$n3`U9-*O_fZTQTsgB0jVKMPU=6i`)!fp6<*U{`kz_vOv1i@< zQ6<+KDSFLBsw{QSrW109F;AzelKr#MS!r~h-I5%lu(>YQH|ZK>KfcW9c?P!~M0;=N zYN`TNBaqQRqbbLHW}Vt{qfh%15!e){UH4Q<*J=Fr+VADJnA@x6gY)o(M8h>Lhe=v_ zBtmx)ZW^Lhy`I*qhk^CQ}oc-T>SJ_M2B%(pgX4 zF0LH3=YL7wJ`8@S{rf5QVxUEt@+A2kcmZJI?@o`-PakK9WeGmyaW|2#lG&!j^2gQe zMWABT=tP{G*W3~#dH9@*qGJU)iIUG4VHCVJv-gkr-$0_lY(nP@#|~wWlnhP9+&G^E z%@BPEC2Pyc=X*0y3y(48AI-v+r8j*muPsf<04n@WeQI5|RM`GR{+~4>KW8!H(h>)30|LcIozBW_*uyjIcQ9yLxhbuJk%xn!@seS*TrQ z0auNbM8ME!w2M4UNd=<-gF@xx6kITFuF6ms7}QNx9*u!&-1>hG9G4#QpBF@UQjMdZ zf?ap!PofzFas}8ZW_hHAS7K^uEO?B!t+GyiSa|TXXL7eb@o%*7FITV-d64x>#sH`_ z;~{xn5^4#-hcI_}TwZ H84~m_3sJb4 diff --git a/food/rugbrød-i-træramme.qmd b/food/rugbrød-i-træramme.qmd index 83b82e4..ebe0bfb 100644 --- a/food/rugbrød-i-træramme.qmd +++ b/food/rugbrød-i-træramme.qmd @@ -5,7 +5,7 @@ date: 2024-06-21 author: Andreas formats: - html: default - - docx: default + - pdf: default description: Vi har skiftet de gamle brødforme ud med trærammer. Rugbrødsopskriften er let revideret. Det er blevet en vane, så det virker! categories: - Bagværk @@ -18,46 +18,17 @@ Vores brød blev dog ved at hænge i formene, så vi har revideret opskriften pr Den oprindelige opskrift [finder du her](https://fam.gdamsbo.dk/food/rugbrød.html). -## Dag 1 +```{r} +#| eval: true +#| echo: false +#| results: hide +quarto::quarto_render(input = here::here("food/_rugbrød-i-træramme-opskrift.qmd"), + output_format = "pdf", + output_file = "rugbrød-i-træramme.pdf",quiet = FALSE + ) +``` -Tag din surdej ud og fodr den. [Se her for gode råd.](https://fam.gdamsbo.dk/food/surdej.html) -## Dag 2 +{{< include _rugbrød-i-træramme-opskrift.qmd >}} -- [ ] 175 g surdej (ca. 1½ dl) -- [ ] 30 g salt -- [ ] 1 liter koldt vand -- [ ] 400 g skårne rugkerner -- [ ] 600 g rugmel - -Røres sammen i en stor skål (5 L) fx på en røremaskine. - -- [ ] 300 g skårne rugkerner -- [ ] 25 g surdej (passer for det meste med resten) -- [ ] 4,5 dl vand - -Blandes og sættes i blød (3 L). - -Både dej og kerner står tildækket ved stuetemperatur i 12-36 timer. - -## Dag 3 - -Dejen og kerner (de skal ikke drænes) fra Dag 2 blandes. - -Desuden tilsættes følgende: - -- [ ] 4 dl frø (fx sesam, solsikke- og græskarkerner i forholdet 1:2:1) -- [ ] 1 spsk honning (kan røres ud i øl) -- [ ] 1 øl (33 cl, gerne hvidtøl eller anden mørk øl, men det kommer sig ikke så nøje) -- [ ] Ca 9 dl rugmel til rette konsistens. -- [ ] Evt. 2 spsk mørk maltsirup (Giver mere smag og farve) - -Det hele røres godt sammen. Det skal have en tyk, sej klistret konsistens og fordeles i 3 smør-smurte trærammer der rummer 2 liter. Glat dejen. - -Lad nu brødene hæve under et fugtigt viskestykke indtil dejen når til kanten (1-4 timer). Inden de bages, brug da en våd strikkepind eller lignende til at prikke huller i brødene (ca. 30 i hver), så større luftlommer punkteres. - -Bages med konventionel varme ved 180°C i 1 time og 45 minutter. - -Efter bagning fjernes rammerne og brødene skal køle noget af inden de lægges i plastikposer. - -Vi plejer at kunne spise de tre brød i løbet af en uges tid. De holder sig længere i køleskabet, men bliver noget tørre og hårde. Egner sig også til at fryse ned, men vent to døgn. Så smuldrer brødet ikke så meget når det skæres efter optøning. +Hent opskriften i [et print-venligt format her](https://github.com/agdamsbo/familien.gdamsbo/blob/main/food/rugbr%C3%B8d-i-tr%C3%A6ramme.pdf).