diff --git a/_freeze/food/rugbrød-i-træramme/execute-results/html.json b/_freeze/food/rugbrød-i-træramme/execute-results/html.json new file mode 100644 index 0000000..0c2b51c --- /dev/null +++ b/_freeze/food/rugbrød-i-træramme/execute-results/html.json @@ -0,0 +1,15 @@ +{ + "hash": "f82451bde6edbcb8cd912f3e0278101f", + "result": { + "engine": "knitr", + "markdown": "---\ntitle: Rugbrødsopskrift til træramme\nlang: da\ndate: 2024-06-21\nauthor: Andreas\nformats: \n - html: default\n - pdf: default\ndescription: Vi har skiftet de gamle brødforme ud med trærammer. Rugbrødsopskriften er let revideret. Det er blevet en vane, så det virker!\ncategories: \n - Bagværk\n - Brød\n---\n\n\nVi har købt tre trærammer fra aarhusianske Kunst og Køkkentøj (de forhandles fra Aurion og produceres på REVA i Herning, hvor [TV MV var forbi for nogle år siden](https://www.tvmidtvest.dk/fast-arbejde/fast-arbejde-fra-reva)) for at undgå metalforme med belægning. Rammerne kan lige stå ved siden af hinanden i ovnen, men har skullet have en helt flad plade at stå på. John-smed har hjulpet, tak for det!\n\nVores brød blev dog ved at hænge i formene, så vi har revideret opskriften primært ved at tilsætte mere mel for at opnå en lidt fastere dej.\n\nDen oprindelige opskrift [finder du her](https://fam.gdamsbo.dk/food/rugbrød.html).\n\n\n::: {.cell}\n\n:::\n---\ntitle: Rugbrødsopskrift til træramme\nlang: da\ndate: last-modified\nauthor: Andreas\nformats: \n - pdf: default\n---\n\n## Dag 1\n\nTag din surdej ud og fodr den. [Se her for gode råd.](https://fam.gdamsbo.dk/food/surdej.html)\n\n## Dag 2\n\n- [ ] 175 g surdej (ca. 1½ dl)\n- [ ] 30 g salt\n- [ ] 1 liter koldt vand\n- [ ] 400 g skårne rugkerner\n- [ ] 600 g rugmel\n\nRøres sammen i en stor skål (5 L) fx på en røremaskine.\n\n- [ ] 300 g skårne rugkerner\n- [ ] 25 g surdej (passer for det meste med resten)\n- [ ] 4,5 dl vand\n\nBlandes og sættes i blød (3 L).\n\nBåde dej og kerner står tildækket ved stuetemperatur i 12-36 timer.\n\n## Dag 3\n\nDejen og kerner (de skal ikke drænes) fra Dag 2 blandes.\n\nDesuden tilsættes følgende:\n\n- [ ] 4 dl frø (fx sesam, solsikke- og græskarkerner i forholdet 1:2:1)\n- [ ] 1 spsk honning (kan røres ud i øl)\n- [ ] 1 øl (33 cl, gerne hvidtøl eller anden mørk øl, men det kommer sig ikke så nøje)\n- [ ] Ca 9 dl rugmel til rette konsistens.\n- [ ] Evt. 2 spsk mørk maltsirup (Giver mere smag og farve)\n\nDet hele røres godt sammen. Det skal have en tyk, sej klistret konsistens og fordeles i 3 smør-smurte trærammer der rummer 2 liter. Glat dejen.\n\nLad nu brødene hæve under et fugtigt viskestykke indtil dejen når til kanten (1-4 timer). Inden de bages, brug da en våd strikkepind eller lignende til at prikke huller i brødene (ca. 30 i hver), så større luftlommer punkteres.\n\nBages med konventionel varme ved 180°C i 1 time og 45 minutter.\n\nEfter bagning fjernes rammerne og brødene skal køle noget af inden de lægges i plastikposer.\n\nVi plejer at kunne spise de tre brød i løbet af en uges tid. De holder sig længere i køleskabet, men bliver noget tørre og hårde. Egner sig også til at fryse ned, men vent to døgn. Så smuldrer brødet ikke så meget når det skæres efter optøning.\n\n\n\nHent opskriften i [et print-venligt format her](https://github.com/agdamsbo/familien.gdamsbo/blob/main/food/rugbr%C3%B8d-i-tr%C3%A6ramme.pdf).\n", + "supporting": [], + "filters": [ + "rmarkdown/pagebreak.lua" + ], + "includes": {}, + "engineDependencies": {}, + "preserve": {}, + "postProcess": true + } +} \ No newline at end of file diff --git a/docs/food.html b/docs/food.html index ee6af19..11f591c 100644 --- a/docs/food.html +++ b/docs/food.html @@ -220,7 +220,7 @@ window.Quarto = {
-
+

 
diff --git a/docs/food/rugbrød-i-træramme.html b/docs/food/rugbrød-i-træramme.html index e80effc..89daad1 100644 --- a/docs/food/rugbrød-i-træramme.html +++ b/docs/food/rugbrød-i-træramme.html @@ -168,7 +168,7 @@ ul.task-list li input[type="checkbox"] {
Udgivet
-

21. juni 2024

+

last-modified

@@ -221,6 +221,7 @@ ul.task-list li input[type="checkbox"] {

Bages med konventionel varme ved 180°C i 1 time og 45 minutter.

Efter bagning fjernes rammerne og brødene skal køle noget af inden de lægges i plastikposer.

Vi plejer at kunne spise de tre brød i løbet af en uges tid. De holder sig længere i køleskabet, men bliver noget tørre og hårde. Egner sig også til at fryse ned, men vent to døgn. Så smuldrer brødet ikke så meget når det skæres efter optøning.

+

Hent opskriften i et print-venligt format her.

diff --git a/docs/search.json b/docs/search.json index de04029..4bdd394 100644 --- a/docs/search.json +++ b/docs/search.json @@ -277,7 +277,7 @@ "href": "food/rugbrød-i-træramme.html#dag-3", "title": "Rugbrødsopskrift til træramme", "section": "Dag 3", - "text": "Dag 3\nDejen og kerner (de skal ikke drænes) fra Dag 2 blandes.\nDesuden tilsættes følgende:\n\n4 dl frø (fx sesam, solsikke- og græskarkerner i forholdet 1:2:1)\n1 spsk honning (kan røres ud i øl)\n1 øl (33 cl, gerne hvidtøl eller anden mørk øl, men det kommer sig ikke så nøje)\nCa 9 dl rugmel til rette konsistens.\nEvt. 2 spsk mørk maltsirup (Giver mere smag og farve)\n\nDet hele røres godt sammen. Det skal have en tyk, sej klistret konsistens og fordeles i 3 smør-smurte trærammer der rummer 2 liter. Glat dejen.\nLad nu brødene hæve under et fugtigt viskestykke indtil dejen når til kanten (1-4 timer). Inden de bages, brug da en våd strikkepind eller lignende til at prikke huller i brødene (ca. 30 i hver), så større luftlommer punkteres.\nBages med konventionel varme ved 180°C i 1 time og 45 minutter.\nEfter bagning fjernes rammerne og brødene skal køle noget af inden de lægges i plastikposer.\nVi plejer at kunne spise de tre brød i løbet af en uges tid. De holder sig længere i køleskabet, men bliver noget tørre og hårde. Egner sig også til at fryse ned, men vent to døgn. Så smuldrer brødet ikke så meget når det skæres efter optøning." + "text": "Dag 3\nDejen og kerner (de skal ikke drænes) fra Dag 2 blandes.\nDesuden tilsættes følgende:\n\n4 dl frø (fx sesam, solsikke- og græskarkerner i forholdet 1:2:1)\n1 spsk honning (kan røres ud i øl)\n1 øl (33 cl, gerne hvidtøl eller anden mørk øl, men det kommer sig ikke så nøje)\nCa 9 dl rugmel til rette konsistens.\nEvt. 2 spsk mørk maltsirup (Giver mere smag og farve)\n\nDet hele røres godt sammen. Det skal have en tyk, sej klistret konsistens og fordeles i 3 smør-smurte trærammer der rummer 2 liter. Glat dejen.\nLad nu brødene hæve under et fugtigt viskestykke indtil dejen når til kanten (1-4 timer). Inden de bages, brug da en våd strikkepind eller lignende til at prikke huller i brødene (ca. 30 i hver), så større luftlommer punkteres.\nBages med konventionel varme ved 180°C i 1 time og 45 minutter.\nEfter bagning fjernes rammerne og brødene skal køle noget af inden de lægges i plastikposer.\nVi plejer at kunne spise de tre brød i løbet af en uges tid. De holder sig længere i køleskabet, men bliver noget tørre og hårde. Egner sig også til at fryse ned, men vent to døgn. Så smuldrer brødet ikke så meget når det skæres efter optøning.\nHent opskriften i et print-venligt format her." }, { "objectID": "food.html", diff --git a/food/_rugbrød-i-træramme-opskrift.qmd b/food/_rugbrød-i-træramme-opskrift.qmd new file mode 100644 index 0000000..720df76 --- /dev/null +++ b/food/_rugbrød-i-træramme-opskrift.qmd @@ -0,0 +1,52 @@ +--- +title: Rugbrødsopskrift til træramme +lang: da +date: last-modified +author: Andreas +formats: + - pdf: default +--- + +## Dag 1 + +Tag din surdej ud og fodr den. [Se her for gode råd.](https://fam.gdamsbo.dk/food/surdej.html) + +## Dag 2 + +- [ ] 175 g surdej (ca. 1½ dl) +- [ ] 30 g salt +- [ ] 1 liter koldt vand +- [ ] 400 g skårne rugkerner +- [ ] 600 g rugmel + +Røres sammen i en stor skål (5 L) fx på en røremaskine. + +- [ ] 300 g skårne rugkerner +- [ ] 25 g surdej (passer for det meste med resten) +- [ ] 4,5 dl vand + +Blandes og sættes i blød (3 L). + +Både dej og kerner står tildækket ved stuetemperatur i 12-36 timer. + +## Dag 3 + +Dejen og kerner (de skal ikke drænes) fra Dag 2 blandes. + +Desuden tilsættes følgende: + +- [ ] 4 dl frø (fx sesam, solsikke- og græskarkerner i forholdet 1:2:1) +- [ ] 1 spsk honning (kan røres ud i øl) +- [ ] 1 øl (33 cl, gerne hvidtøl eller anden mørk øl, men det kommer sig ikke så nøje) +- [ ] Ca 9 dl rugmel til rette konsistens. +- [ ] Evt. 2 spsk mørk maltsirup (Giver mere smag og farve) + +Det hele røres godt sammen. Det skal have en tyk, sej klistret konsistens og fordeles i 3 smør-smurte trærammer der rummer 2 liter. Glat dejen. + +Lad nu brødene hæve under et fugtigt viskestykke indtil dejen når til kanten (1-4 timer). Inden de bages, brug da en våd strikkepind eller lignende til at prikke huller i brødene (ca. 30 i hver), så større luftlommer punkteres. + +Bages med konventionel varme ved 180°C i 1 time og 45 minutter. + +Efter bagning fjernes rammerne og brødene skal køle noget af inden de lægges i plastikposer. + +Vi plejer at kunne spise de tre brød i løbet af en uges tid. De holder sig længere i køleskabet, men bliver noget tørre og hårde. Egner sig også til at fryse ned, men vent to døgn. Så smuldrer brødet ikke så meget når det skæres efter optøning. diff --git a/food/rugbrød-i-træramme.pdf b/food/rugbrød-i-træramme.pdf index 59af497..f468b67 100644 Binary files a/food/rugbrød-i-træramme.pdf and b/food/rugbrød-i-træramme.pdf differ diff --git a/food/rugbrød-i-træramme.qmd b/food/rugbrød-i-træramme.qmd index 83b82e4..ebe0bfb 100644 --- a/food/rugbrød-i-træramme.qmd +++ b/food/rugbrød-i-træramme.qmd @@ -5,7 +5,7 @@ date: 2024-06-21 author: Andreas formats: - html: default - - docx: default + - pdf: default description: Vi har skiftet de gamle brødforme ud med trærammer. Rugbrødsopskriften er let revideret. Det er blevet en vane, så det virker! categories: - Bagværk @@ -18,46 +18,17 @@ Vores brød blev dog ved at hænge i formene, så vi har revideret opskriften pr Den oprindelige opskrift [finder du her](https://fam.gdamsbo.dk/food/rugbrød.html). -## Dag 1 +```{r} +#| eval: true +#| echo: false +#| results: hide +quarto::quarto_render(input = here::here("food/_rugbrød-i-træramme-opskrift.qmd"), + output_format = "pdf", + output_file = "rugbrød-i-træramme.pdf",quiet = FALSE + ) +``` -Tag din surdej ud og fodr den. [Se her for gode råd.](https://fam.gdamsbo.dk/food/surdej.html) -## Dag 2 +{{< include _rugbrød-i-træramme-opskrift.qmd >}} -- [ ] 175 g surdej (ca. 1½ dl) -- [ ] 30 g salt -- [ ] 1 liter koldt vand -- [ ] 400 g skårne rugkerner -- [ ] 600 g rugmel - -Røres sammen i en stor skål (5 L) fx på en røremaskine. - -- [ ] 300 g skårne rugkerner -- [ ] 25 g surdej (passer for det meste med resten) -- [ ] 4,5 dl vand - -Blandes og sættes i blød (3 L). - -Både dej og kerner står tildækket ved stuetemperatur i 12-36 timer. - -## Dag 3 - -Dejen og kerner (de skal ikke drænes) fra Dag 2 blandes. - -Desuden tilsættes følgende: - -- [ ] 4 dl frø (fx sesam, solsikke- og græskarkerner i forholdet 1:2:1) -- [ ] 1 spsk honning (kan røres ud i øl) -- [ ] 1 øl (33 cl, gerne hvidtøl eller anden mørk øl, men det kommer sig ikke så nøje) -- [ ] Ca 9 dl rugmel til rette konsistens. -- [ ] Evt. 2 spsk mørk maltsirup (Giver mere smag og farve) - -Det hele røres godt sammen. Det skal have en tyk, sej klistret konsistens og fordeles i 3 smør-smurte trærammer der rummer 2 liter. Glat dejen. - -Lad nu brødene hæve under et fugtigt viskestykke indtil dejen når til kanten (1-4 timer). Inden de bages, brug da en våd strikkepind eller lignende til at prikke huller i brødene (ca. 30 i hver), så større luftlommer punkteres. - -Bages med konventionel varme ved 180°C i 1 time og 45 minutter. - -Efter bagning fjernes rammerne og brødene skal køle noget af inden de lægges i plastikposer. - -Vi plejer at kunne spise de tre brød i løbet af en uges tid. De holder sig længere i køleskabet, men bliver noget tørre og hårde. Egner sig også til at fryse ned, men vent to døgn. Så smuldrer brødet ikke så meget når det skæres efter optøning. +Hent opskriften i [et print-venligt format her](https://github.com/agdamsbo/familien.gdamsbo/blob/main/food/rugbr%C3%B8d-i-tr%C3%A6ramme.pdf).